Jedno z najstarszych i najprężniej działających kół gospodyń wiejskich na ziemi opoczyńskiej istnieje w Bielowicach od 1965 roku. Obecnie koło tworzy 17 członkiń, a jego przewodniczącą jest Bożena Dulnikiewicz.

Prawie wszystkie kobiety zrzeszone w bielowickim kole gospodyń z pasją i sukcesami zajmują się sztuką ludową, a wiele z nich może się pochwalić licznymi nagrodami i wyróżnieniami. Metody wykonywania rękodzieła artystycznego znają zwykle od swoich mam i babć, które z kolei odziedziczyły te umiejętności po swoich matkach i babkach. Dzięki działalności zrzeszonych w kole gospodyń tajniki sztuki ludowej zostaną przekazane kolejnym pokoleniom.

Rytm zajęć w kole, podobnie jak rytm prac w gospodarstwie, wyznaczają pory roku oraz wydarzenia w kalendarzu świeckim i kościelnym. Wczesną wiosną w kole wre praca przy pisankach, wycinankach z papieru oraz kwiatach z bibuły, które zdobią palmy wielkanocne. Lato to czas zbiorów – a zatem i gotowania na festyny czy dożynki. Zima to zwykle czas szydełkowania czy haftowania. Bielowickie gospodynie własnoręcznie wykonują m.in. kolorowe hafty opoczyńskie, zdobiąc nimi serwety oraz elementy strojów ludowych.

Członkinie koła to osoby bardzo aktywne, z dumą reprezentują więc region opoczyński na imprezach lokalnych, powiatowych, wojewódzkich i krajowych, a nawet za granicą. Twórczynie wyjeżdżają na kiermasze, wystawy i targi, podczas których prezentując własnoręcznie wykonane ozdoby, promują lokalną twórczością ludową. Z sukcesami biorą też udział w konkursach rękodzieła i sztuki ludowej.

Wszystkie członkinie zajmują się gotowaniem potraw regionalnych. Tu również dbają o to, by były one nie tylko smaczne, ale także wykonywane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Upieczony własnoręcznie przez gospodynie chleb z prawdziwego pieca chlebowego serwowany jest ze smalcem lub podawany do zup – z których najpopularniejsza jest zalewajka. W kulinarnym repertuarze koła gospodyń z Bielowic znajdziemy również wyśmienite pierogi i bomby regionalne oraz ziemniaczaną porkę ze skwarkami. Panie pieką także ciasta i przygotowują przetwory. Ze swoim jadłem wystawiają się na dożynkach, stołach wielkanocnych, bożonarodzeniowych, festynach rodzinnych oraz innych imprezach kulturalnych, szerząc wśród gości i amatorów polskiej kuchni tradycyjne smaki regionu opoczyńskiego.

Galeria zdjęć

Bielowice

Twórcy na szlaku